Op Herhaling: “Wedstrijdvoorbereiding”

In het voetbal en de arbitrage is de laatste 20 tot 25 jaar ongelooflijk veel veranderd. Digitalisering heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat wedstrijdformulieren, aanstellingen en beoordelingen snel kunnen worden verwerkt en gecommuniceerd. Iets wat nu vanzelfsprekend is, was dat een aantal jaren geleden wellicht helemaal niet. In deze rubriek kun je lezen wat er zoals veranderd is.

Tegenwoordig kun je via de Voetbal.nl app kort na afloop van de wedstrijden de uitslagen en standen raadplegen. Dit wordt vaak snel gevolgd door wedstrijdverslagen geschreven door clubs of zelfs ruime online samenvattingen. Uiteraard is het zaak de aangeboden en soms gekleurde informatie goed te filteren, maar het maakt de wedstrijdvoorbereiding zeker eenvoudiger en deze wordt allang niet meer beperkt tot de standaard senioren.

Voor het digitale tijdperk was je volledig afhankelijk van de regionale media. Welke Friese scheidsrechter kent, terwijl je op de terugweg was van je wedstrijd, niet het “rondje uitslagen” op Radio Fryslân op zaterdag en zondag rond 17.30 uur? Misschien worden de uitslagen nog steeds voorgelezen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik al jaren niet meer luister.

Na de opkomst van het internet en de lancering van de KNVB-site waren de uitslagen en standen online te raadplegen. Het duurde echter wel enkele werkdagen voordat je deze kon zien, want de per post verstuurde wedstrijdformulieren moesten eerst nog worden verwerkt.

Er is wel een jarenlange traditie verdwenen nu de uitslagen en standen snel te raadplegen zijn. Na afloop van de wedstrijd werd er altijd driftig gebeld tussen de verenigingen om te infomeren naar de uitslagen van competitiegenoten. Elke club had daarbij zo ongeveer zijn vaste contactpersoon die, vooral in de beslissende fase van de competitie, met een bezweet gezicht zat te bellen om te informeren of ze nu wel of niet gedegradeerd waren.

Iets anders wat voorbereiding vergde was de route naar het complex als je nog niet eerder bij een vereniging was geweest. Nu voer je binnen enkele seconden de adresgegevens in op bijvoorbeeld je telefoon. In de periode daarvoor brachten de wegenkaart en eventueel het stratenboek uitkomst. Enkelen zullen weten wie ik bedoel, maar je zult maar naar Harlingen moeten en naar Holwerd rijden. De enige overeenkomsten zijn de Waddenzee en de eerste letter en daar houdt het hard mee op…