Op Herhaling: “De O.M.”

In het voetbal en de arbitrage is de laatste 20 tot 25 jaar ongelooflijk veel veranderd. Digitalisering heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat wedstrijdformulieren, aanstellingen en beoordelingen snel kunnen worden verwerkt en gecommuniceerd. Iets wat nu vanzelfsprekend is, was dat een aantal jaren geleden wellicht helemaal niet. In deze rubriek kun je lezen wat er zoal veranderd is.

“De O.M.”

Welke scheidsrechter die aan het begin van deze eeuw of eerder actief was kent het niet? De O.M. Het was een begrip binnen het amateurvoetbal. O.M. was de afkorting van Officiële Mededelingen. Meestal werd deze eenmaal per twee weken op vrijdag bezorgd door de postbode. In dit boekwerkje op A4-formaat stonden de aanstellingen, want het Official Portal was er nog niet. Waar je nu met één druk op de knop al je aanstellingen ziet, moest je toen tussen alle wedstrijden je eigen naam zoeken om te kijken waar je was aangesteld. Dan kwam altijd één keer in de zoveel weken de onvermijdelijke reservebeurt en kon je geen aanstelling vinden. Klopte dat wel? Of had je toch niet goed gekeken? Nogmaals kijken, weer geen resultaat. Dan wist je het zeker: je was reserve en moest wachten op een brief per post met een heraanstelling of een telefoontje van de weekenddienst. In mijn geval is de weekenddienst altijd Anne Laverman geweest. Petje af voor al het werk dat hij al jaren levert in het weekend.

Daarnaast kon je alle straffen (van zowel spelers als clubs) in de O.M. terugvinden. Zelfs de namen van spelers werden vermeld en iedereen die de beschikking had over het boekje kon zo de straffen bekijken. Iets dat in de huidige tijd niet meer voor te stellen is. Ook alle wijzigingen bij clubs, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een andere wedstrijdsecretaris of consul, werden in de O.M. geplaatst.

En op gezette tijden ging het mis. De postbode kwam langs op vrijdagmiddag, maar geen O.M. Dan bedroeg de minimale extra wachttijd 24 uur. En in een heel enkel geval werd je geduld zelfs op de proef gesteld tot dinsdag. Dan gaat dat nu toch allemaal veel sneller.

De O.M. had zijn charme en je had een mooi overzicht van alle aanstellingen op papier. Toch ben ik blij met de digitale communicatie via het O.P. Het scheelt één letter, maar is een wereld van verschil!